LEn: az ismeretlen

Legutóbbi blogbejegyzésünknek volt egy állítása, ami valójában az adott témában egy mellékszál, mégis – számomra is meglepő módon – számos kérdés erre irányult olvasóink részéről. Az ominózus mondat így szólt:

“A műértőbb férfiak persze nagy kedvvel viselik a double breasted csodaszép pamut/len, selyem/pamut, urambocsá’ 100% lenes darabjait (a len mint alapanyag idehaza egy külön történet….) nyáron egy habkönnyű partyn, de ott lógnak a szekrényükben a dupla soros téli, kasmír, gyapjú/kasmír vagy tiszta gyapjú modelljei is.”

Szóval a vájtfülű olvasók a len mizéria felől érdeklődtek, ami szintén egy olyan fal a divat világában idehaza, amit sokan képtelenek önmagukban ledönteni. A magyarországi éghajlati viszonyok közepette minimum 5-6 olyan hónappal számolhatunk évente, amikor a hőmérő higanyszála 30 fok fölé is kúszhat. Ez a tény többeket arra késztetne, hogy ruházatukat is ehhez igazítsák.

Nem úgy a magyar macsó!

A folyamatos nyavalygások ellenére, miszerint meg lehet dögleni a melegtől, és hogy miért nem találták még fel az olaszok a klímás zakót, csak nagyon kevesen élnek a len által kínált előnyökkel. Ez az anyag köztudottan egyike a legintenzívebben légáteresztő szöveteknek, kézenfekvő lenne tehát nyári használatuk. Az ódzkodási skálán mégis döbbenetes fokozatokkal találkozunk kezdve onnan, hogy gyűrődik, azon át, hogy olyan fura szálak vannak benne, egészen a minden kérdésre konzerv válaszként adható “csak”-ig.

Igen, a len gyűrődik, de éppen ezáltal kölcsönöz ez az anyag a legformálisabb szabású zakónak is egy pimasz, játékos hangvételt, ami nyáron semmiképpen sem kellemetlen, sőt, akár kimondott cél is lehet!

Igen, vannak benne olyan kis furcsa effektek, amit a len szálak vidám szabálytalansága idéz elő, de felvérteződve eme tudással képesek lehetünk megvédeni szettünket az okoskodó fikázásoktól.  Például: “Nem, te beszólogató majom, az ott a zakómon nem egy hiba, nem másodosztályú cucc van rajtam, hanem lenből van! Kötschögh!”, és így tovább.

Hiszem, hogy a len miatt felbukkanó félelmek hátterében is a betokosodott, nagypofájú, ötlettelen, agyhalott trendkillerek állnak, akik miatt a kísérletezni vágyók is beragadnak a sablon döntésekbe.

Azok számára, akik választásukban billegnek, rávezető drog gyanánt javasolni szoktam a 100% len ingeket, hogy rákattanva az anyag által kínált kellemes érzetekre, bátrabban nyúljanak ehhez a szövettípushoz a fődaraboknál is, így a zakónál, vagy az öltönynél. Ugyanakkor további kompromisszumokat jelentenek a len/pamut, vagy akár a len/selyem keverékek, amelyek remekül elegyítik a felhasznált anyagok jó tulajdonságait.

És ne gondoljuk azt, hogy a lenek kizárólag attraktív, feltűnő színekben léteznek, amelyek közül sokkal szemben az anyagtól függetlenül is averziók lépnek fel…. rózsaszín…. halványlila…. fűzöld…..kanárisárga…..stb…. Ugye mondanom sem kell, mivel fogad a fentebb már említett “kötschögh”, amennyiben ezen színek valamelyikében jelensz meg egy nyári estén?

Simán csak öntsed telibe a sablon zakóját, meg a szánalmas ingét jófajta vörösborral, hátha végre majd mást választ helyettük….

Kun Gergely

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM