A Down szindrómás Gucci esete a Puzsér #metoo-val

Érdekes, izgalmas témát boncolgatott a minap Puzsér Róbert. Történt ugyanis, hogy egy Ellie G művésznéven szerepelgető, kedves arcú, Down szindrómás hölgy jelent meg a Gucci felületein, és ha nem értettem félre valamit, akkor a Vogue egyik számában is foglalkoztak a modellel. A híres, hírhedt hazai kritikuskirály legott párhuzamot vont a hölgy esetével, valamint a honi trash Jolly Jokerével, a bárhol, bármikor bevethető Pataky Attilával. A párhuzam azonban súlyosan sántít. Míg az UFO hívő anticeleb Pataky bármelyik fellépése netto szégyenkezésre kényszerít minden, a kultúra iránt fogékony embert, addig Ellie felbukkanása egy egészen másik dimenzióba tolhatja a klasszikus szépségipart.

Na persze azt még véletlenül sem gondolnám, hogy búcsút vehetünk az anorexia határait súroló, génmanipuláltnak tűnő, a végletekig idealizált testektől. Nem.

Puzsér párhuzama azt sugallja, hogy ugyanolyan aljas Pataky Attilát rockzenésznek, mulatós parasztnak, vagy akár UFO szakértőnek láttatni a médiában, mint amennyire álságos azt terjeszteni egy Down szindrómás lányról, hogy valóban van keresnivalója tartósan a beauty szektorban.

És itt jön véleményem szerint Puzsér gondolatmenetében a logikai feszültség. Nevezetesen míg Pataky Attila mindig is csupán egy lesajnált anticeleb lehet, akit kizárólag a mainstream legmélyebb bugyraiban lehet műsorszámként eladni, addig az Ellie jelenség – és erre éppen a divatszakma hozta a legtöbb példát – tartósan szerepet kaphat a térben.

Nem akarom idecitálni azt a temérdek példát, hogyan emelte be a hétköznapok vizualitásába a divat a fekete, vagy ha úgy tetszik a “nem fehér” modelleket, milyen nyíltan lehet kifutón egy-egy vitiligos arc, mennyire beleégett a köztudatba, és állandó jelenlétet vívott ki magának a plus size kategória.

Divat az, ami divattá válik! – bárcsak tudnánk előre, mekkorát kaszálhatnánk…

Természetes közege a szakmának a folyamatos kísérletezés, ahogy új, a megszokottól eltérő utakat keres, és persze ne feledjük, hogy hatalmas pénzgyárak mozognak itt a háttérben. Ennyiben igazat kell adjak Puzsérnak, hogy a divat igyekszik tovább pengetni azokat a húrokat, amilyen rezonanciákat aktuálisan a világban tapasztal. Ki ne tenné?! Profitért csinálják, mennek a tuttira! #metoo, #blacklivesmatter és társaik mind-mind megalapozott társadalmi igények mentén robbantak be a köztudatba, még akkor is, ha sajnálatos módon mindegyik mozgalom kitermelte a maga szélsőségesen elfajzott verzióját, amely számon kéri a nem megfelelően követőket.

Szóval “szánalompornót” emlegetni még egy ennyire a kisebbségekre, valamint a hátrányos helyzetűekre kihegyezett szituban sem érzem megalapozottnak.

Őszintén bízom benne, hogy egy újabb olyan társadalmi csoporttal fogunk gazdagodni, akik nem érzik úgy, hogy egy karantén az életük!

 

písz

 

Kun Gergely

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM