Bankár dress code

“Van, aki azért jön hozzánk, mert van pénze. Van, aki azért, mert nincs pénze. Van, aki ért a pénzhez, ezért bízza ránk. Van, aki nem ért hozzá, ezért ránk bízza. Van, aki azért takarékoskodik, mert otthon is ezt látta. Van, aki azért, mert otthon nem ezt látta. Vannak, akik még nem jöttek el hozzánk… nekik készítettük ezt a filmet.”

Szóval van, aki “real time”-ban látta ezt a reklámot, és ez azt jelenti, hogy sajnos kurva öreg … 🙂

A ’80-as évek történetmesélős, mai szemmel nézve letaglózóan vontatott reklámfilmecskéjének egyfelől az ad szomorú aktualitást, hogy rendezője, Sas István épp most húnyt el, vidámabb aspektusa pedig az, hogy DubiczÚrral, ki a filmecske készítésekor még kósza gondolat sem volt szülei fejében, a reklámban szereplő pénzintézet patinás falai között fotózgathattunk.

Elképesztő szerencse, hogy kedves ismerőseim körében tudhatom Balla Gabit, aki egy bankárba oltott stylist, vagy egy divatguru bőrében rejtezkedő követeléskezelő, na mindegy is, ebbe úgyis csak belegabalyodnék… lényeg a lényeg, hogy leszervezett egy remek fotózást, melynek témája a bankos dress code.


Igen, szándékosan írtam bankost bankár helyett, mert sokkal tágasabban szeretnénk ötleteket adni a pénzügyi szektorban dolgozók számára, nem csupán a pénzintézeti csúcsragadozók öltözékeit akarjuk boncolgatni.

A fotózás helyszínére – stílszerűen – egy forgóajtón át érkeztünk, ami az én fejemben rögvest létrehozta a történelminek nevezhető párhuzamot a kommunista mozgóképi marketinggel.
A monumentális aulában egy csomó múzeális korú, értékpapír megőrzésére szolgáló páncélszekrény, becenevén “mackó” fogadott bennünket, ami azonnal beindította a fantáziámat egy következő fotózás tematikáját illetően. Nem tudom, hogy a biztonsági őrök mennyire rajonganának egy Gatsby korabeli, klasszikus, álarcos, lakkcipős, dobtáras gépfegyveres bankrabláshoz, mindenesetre eltettem a fiókba az ötletet.

Fontos megjegyeznem, hogy az egész fotózás során ezúttal kizárólag modellként funkcionáltunk Dani és én, a szettek összeállítását teljesen Gabira bíztuk. Az első etapban a hűvösen elegáns, örök klasszikus öltözékek kerültek terítékre, melyek remekül hangsúlyozzák azt a szilárd megbízhatóságot, amit jellemzően egy bank magáról sugározni szeretne a cég dolgozóin keresztül. Évek óta visszatérő kérdés a pénzügyi szektorban tevékenykedő vevőink részéről, hogy vajon milyen megjelenést tartok helyénvalónak a felsővezetők, illetve a középmenedzserek számára, amikor az ügyfelekkel találkoznak. Véleményem szerint a bank munkatársa mindenkor a céget képviseli, ily módon teljesen indifferens, hogy befektetni szándékozó partnere, vagy hitelért folyamodó ügyfele épp az ingatlanpiacon működik-e, vagy teszem azt paprika termesztésből alapozta meg cégét. Akár így, akár úgy, a bankár nem öltözhet sem kőművesnek, sem pedig szántóvetőnek, azt remélve, hogy így majd könnyebben építhet fel egy kapcsolati hidat. A mindenkori ügyfelek ilyenkor egy bankárt várnak, bankár klisékkel, ha úgy tetszik.

Egy huszáros vágással lehajítottuk magunkról a sötét öltöny/világos ing/selyemnyakkendő/bőrcipő/díszzsebkendő szetteket, és Gabi instrukcióit követve összeraktunk középvezetői, de akár felsővezetők “casual Friday” öltözékének is beillő kombinációkat.

A szines chino nadrágok a variációk végtelen tárházát kínálják az unásig használt farmerek helyett, a velúrbőr, gumitalpú cipők elképesztően kényelmesek egy mozgalmasabb nap végére is, a mellény önállóan is felöltöztet, és nem keltjük az ingujjra vetkőzött, hazafelé készülő ember benyomását, az örök dilemma pedig, miszerint “hova pakoljam kulcsaim, telefonom, laptopom?” megoldódni látszik egy kényelmes, ugyanakkor nem hegymászó hangulatot árasztó hátizsákkal.

Az újabb metamorfózis ismét a klasszikus, formális viselet irányába terelt minket, Gabi visszaparancsolta modelljeit a tárgyalóba, az aulába és a liftekbe.

…csak el ne késsünk, Dani, hisz tudod milyen kemény csaj a Gabi…

Ne tegyünk persze úgy, mintha egy bankban dolgozó ember valamiféle arctalan humanoid lenne, akinek semmi más késztetése nincsen öltözetét tekintve, minthogy ügyfeleinek megfeleljen! Térjünk rá a modern munkahelyi létforma egyik alapvető társadalomszervező bázisára, a kávézásra, valamint a cigizés, ebédelés, uzsonnázás, teázás címén munkaadónktól elcsent relaxációs pauzákra, ahol is friss szetteket villanthatunk a “Behajthatatlan követelések főosztály” frissibe’ fölvett legújabb üdvöskéjének, Magdikának.

Igyekeztünk úgy összeállítani a fotókat, hogy abból minden bankban dolgozó férfi legalábbis ötleteket meríthessen. Fájó kimondani, de ottlétünk alatt egy valamiről biztosan meggyőződtünk:

…biztosan jobban értenek a pénzhez, mint az öltözködéshez…

 

üdvözlettel:

 

Kun Gergely

Amennyiben hozzá szeretnél szólni, illetve véleményed, kérdésed, észrevételed van, itt megteheted:

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM