Frédi, aki nem kőkorszaki szaki

Dacára annak, hogy kis hazánkban gombamód szaporodnak a barber shopok, ez – valljuk be – a névhasználaton kívül nem mindig jelenti a minőség meghonosítását. Akadnak persze olyanok is, akik remekül úsznak rá az eredeti, angolszász koncepció rezgéseire. Mert miről is van itten szó kérem szépen? Az 1800-as évek úri arcszőrzetének brilliáns megmunkálói közül szép lassan kitermelődött egy oldalág, ahol a rendezettséget fejtájékon extrém megoldásokban látták megtestesülni. Nem véletlen, hogy eme vadhajtás művelői nem ritkán egy személyben voltak borbélyok, tetoválók, sminkesek, parfümőrök, zenészek, de akadtak köztük nem ritkán motorépítők, vagy akár szeszcsempészek is!

Dühítő, hogy Budapesten nagyon sokan ragasztják ki ajtajuk fölé a barber szócskát, olyanok, akik vendégeik kérését értőn bólogatva hallgatják, majd ezt követően mindenki ugyanazzal az egyen frizurával távozik, amit a másfél éves szakmai múltra visszatekintő “mester” jelen állás szerint alkotni képes. Tök mindegy, milyen fejed van, vagy hogy arcberendezésed, hajad állaga mit tesz lehetővé, mire vágysz, ő kinyírja belőled ugyanazt az aszimmetrikus, unalomig hypeolt standard vackot, és már mehetsz is a többi sablon csávó közé a szürke egér fejeddel – csak össze ne keverjen téged a haveroddal az egyformára sminkelt, egyforma hajú, egyformán csücsörítő tucat retkek közül a múlt héten összeszedett példány a diszkóban…!

Igazi felüdülés olyan emberrel találkozni, aki tokától bokáig megtestesíti azt az életérzést, amit ez az immáron komoly múltra visszatekintő szakma sugároz, az meg külön öröm, hogy egy ilyen minden szempontból fejnehéz országban nem Budapesten találod meg azt, aki hozza szintet.

Frédi, alias Freddo, vagy Frederico, aki azért az Alfrédre is hallgat, Győrben építette föl unikális klubját. Klubot írtam nem véletlenül, hisz Frédi – követve a tradíciókat – nem pusztán egy fodrász, hanem sminkmester, bárzongorista, videóblogger, aktív apuka, egy hatalmas szívű társasági bohóc, bármixer, a legutóbbi időkben pedig már jótékonysági adományokat is gyűjtő férfiklub vezetője, szervezője, lelke.

Ha piszkálgatni akarnám, mondhatnám, hogy alkatából adódóan betölti a teljes barber shopot, de ez nem fizikai valójából fakad, hanem ő ilyen. Mindenhol (is) ott van, mindenkihez van egy szava (vagy több is), segít, meghallgat, ötletel, megold, vigyorog. Egy két lábon járó, pozitív hidrogénbomba, aki akkorát robban, hogy hetekig ebből töltekezel majd.
Klubjában baráti társaságok, apa/fia duettek, vagy a fél cég férfi tagjai együtt hódolnak a kreatívan rendezett fejszőrzet szenvedélyének, s harsányan diskurálnak a hajat vágatni épp nem akaró, de azért arra járva bekukkantó kibicekkel.

Nehezen jött össze a győri találkozó, de annál nagyobb élmény volt az ott töltött idő minden perce. A hajvágást és a szakáll igazítást szinte észre se vettük Danival – @DubiczÚr rulez – annyira vibráltak az események. Fotós fotós hátán, haverok, storyk, ügyfelek, kollégák, olykor-olykor felcsendülő bárzongora dallamok, és hihetetlen, de a nehéz, klasszikus borbélyszékek előtt csillogó tükrök egyike dugi bárszekrény, ahonnan a szomjas ügyfél újra töltekezhet.

Tiszta Chicago…

Férfias témák, motorok, lóerők, borok, whiskey-k, tetkók, bandázás, no meg a csajok! Ha betipegett volna egy csillogó jelvényes, feszes egyenruhás, tányérsapkás amerikai rendőr, gumibotját szigorúan tenyeréhez ütögetve, vagy egy keménykalapos, krétacsíkos gyapjúöltönyös, fekete/fehér lakkcipős gengszter egy dobtáras ismétlővel… hát, fel se nézünk érkeztükre…

Freddo, tesó vagy, haladj tovább ezen az ösvényen!

csipázlak

Kun Gergely

Amennyiben hozzá akarsz szólni ehhez a poszthoz, véleményed vagy kérdésed van, itt megteheted:

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM