Mitől sportos egy szett?

Ha mindannyiszor kaptam volna 100 forintot, amikor az üzletben valaki egy sportzakót keresett, már gazdag ember lennék. Ilyenkor persze szivesen visszakérdeznék, hogy milyen sportághoz, de a vevői érdeklődésre bekészített konzerv válaszom az, hogy az aktuális felöltő kínálatunk úszáshoz és rúdugráshoz egyaránt tökéletes.

Viccet félretéve, értem ám, hogy nagyjából miről is van szó, bár körbenézve a magyar flaszteren, ugyanez nem mindegyik férfitársamról mondható el. A “sportjacket” kifejezést elég kreatívan honosítják idehaza az emberek. Meggyőződésem, hogy sem a hegymászódzseki, sem a túrabakancs, sem a rendkívül praktikus oldalzsebes nadrág (Magyarországon legelterjedtebb verzióit inkább lehetne nadrágos oldalzsebnek titulálni, amennyiben az oldalzsebek és az egyéb szövetek arányát híven vissza szeretnénk tükrözni a definícióban) nem közelít az eredeti fogalomhoz, amit talán a “laza zakó” jelzős szerkezettel lehetne a legjobban magyarítani.

Mégis hogyan nyújthatnánk segítő jobbot a divatlexikonok útvesztőiben elveszni látszó, bátortalan polgárnak?

Úgy, hogy világgá kiáltjuk, sportzakó nem létezik!

Azon megközelítés mentén bizonnyal nem, hogy van-e olyan zakó, ami 100%-os biztonsággal a jó értelemben vett hanyag irányba tolja a szettünket. A Gardrób blog szorgalmas olvasói tudják, hogy megjelenésünk több ruhadarab harmonikus, vagy disszonáns egészéből áll, ahol minden egyes elemnek komoly szerep jut, de az úgynevezett fődarabok – jelen esetben például egy zakó – alap hangulatát markánsan képes erősíteni, vagy árnyalni egy kiegészítő.

Anélkül, hogy belekezdenénk a n+1-edik “Újra itt van az ősz” kezdetű divatfejtegetésbe, amitől minden tisztességes divatmajom felvágja az ereit, ajánlanék egy aktuális (értsd:ősz/téli) kiegészítőt, ami a legkonzervatívabb szettet is laza, na jó legyen, sportos irányba taszítja.

Az orkán anyagból, steppelt varrással készített, vatelinnel töltött, zippzáras mellények félelmetes metamorfózison mentek át az elmúlt szezonokban. Az eredetileg vízlepergetős anyagokból készült, vaskosan bélelt, nagy zsebekkel ellátott, korábban az ing, vagy a pulóver felett viselt ruhadarab, inkább praktikus, mintsem divatos elemként működött.

Amerikai verzióit akár nevezhetnénk ujjatlan dzsekiknek is, amennyiben jól szeretnénk érzékeltetni a ruhadaraboknak szánt akkori szerepkört. Idővel nemcsak finomodott ezen kiegészítő anyaga, de helyet is cserélt a zakó alá bepréselt pulóverrel, és ennek megfelelően a praktikumból egyértelműen a divatcucc irányába tolódott. Az immáron vajpuha pehellyel töltött, nem egyszer selyemből készített, sokféleképpen steppelt (káróminta, négyzetes, vízszintesen elvarrt), színes kiegészítők kiváló lehetőséget biztosítanak a szettjük komolyságát, vagy komorságát feldobni kívánó embernek.

Nem kell hát többé remegve lapozgatnunk a zakók és öltönyök tengerében, bátran akasszunk le egy klasszikus darabot, melyet alkalomadtán orkán, vagy akár a melegítők anyagára emlékeztető, még “sportosabb” pamutmellényünkkel tehetünk hangsúlyosan lazává.

Lazuljatok!!!

Kun Gergely

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM