Nápoly Budapestre költözött!

Mikor mondtam pár havernak, hogy egy budapesti szabóságról szeretnék írni, hülyének néztek.

“Normális vagy, a konkurenciáról írsz???!!! És jót???!!!”

Ebből persze csupán az következik, hogy még szűkebb környezetem sem érti kristálytisztán, mi is a különbség a legjobb divatházakból származó márkás, olasz férfikonfekció (amivel foglalkozom) és egy high end  ruhaszalon között. Az átlag, műkedvelő ruharajongó számára öltöny és öltöny, ing és ing között valóban nem fedezhető fel eltérés, de a valódi műértő szemszögéből nézve annyi a hasonlóság, mintha egy osztályba sorolnánk egy 7-es BMW-t, vagy egy S Mercedes-t a Morgan, vagy a Koenigsegg limitált járműcsodáival. Ez is kiváló, az is kiváló, négykerekű, van benne kormány, prémium cucc, mégsem ugyanaz a játszótér.

Mielőtt belemennék a témába, még egy kis magyar rögvalóság saját tapasztalatból. Társasági emberként napi szinten fordul elő, hogy egy régi barát bemutat egy számomra ismeretlen cimborájának. Miután kiderül, hogy mivel foglalkozom, az esetek túlnyomó többségében a kedves idegen azonnal belekezd, hogy persze, olasz cucc, a Brioni öltönyök, meg a Kiton, és az Attolini ruhák, meg hogy neki is van nem is egy, meg hűűűűűű…

Hát hogyne, van otthon a gardróbban egy csomó a fentebb említett, csúcskategóriás konfekcióból. Most éppen nem ezt vetted fel, csak ma van rajtad ez a lovacskás ing, amit Parndorfban lőttél 23,- Euróért, ja, bocs, nem is annyiért, hanem 19-ért, mivel ha hármat vettél, annyiba került, az egyik nem is jó rád, de ezt az akciót nem lehetett kihagyni, majd belehízol (!!!), vagy legfeljebb jó lesz a szomszéd kölkének.

Ahányszor ezeket a dumákat hallottam…

Budapestnek kéne lennie a legtrendibb városnak a világon. Hogy mégsem látom ezeket a fantasztikusan öltözött urakat tömegével grasszálni az Andrássyn, kávét szürcsölve ücsörögni a belvárosi teraszokon, borozgatni a legmenőbb sky bárokban, annak kizárólag az lehet az oka, hogy van valamilyen egyezményes jelzőrendszerük, amivel figyelmeztetik egymást a jöttömre, és legott beleugranak az unalmas, sablonos szereléseikbe. A hazai “playboy” luxusruhái még odakünn lógnak a csillogó butikok vállfáin, és tartok tőle, hogy sokáig ott is maradnak…

Magyarországon 2016-ban olyan ruhaszalont nyitni, ami nemzetközi szinten is megugorja a bespoke tailoring mércéjét nem kihívás, egyenesen lehetetlen küldetés. Az olasz szabó évtizedekre visszatekintő tapasztalata itt nem kérdés, hanem a teljes vállalkozás alapját képező válasz. A tulajdonosok a kiváló minőség világából érkeztek el idáig, ide, ahol már nem az a mérce, hogy Budapesten ők legyenek a legjobbak, azt már valószínüleg elérték a korábbi üzletükben is. Az újabb lépés nem lehetett más, mint azonos szintre emelkedni a londoni Savile Row, New York, Párizs, vagy éppen – hogy egy kicsit haza is beszéljek – Milánó és Nápoly szabászaival.

Az évszázadok alatt ezen a területen felhalmozott tudást kompromisszumok nélkül eljuttatni Budapestre, na ez a kihívás! A színvonal a csupa nagybetűs világpolgárt célozza, és egy másodperc erejéig sem akar a kereslethez igazodni. Kínálja az elérhető legmagasabb minőséget, és várja az értő közönséget. Ne legyünk álszentek, a siker, vagy bukás nem pénzkérdés, már rég nem az. Több száz olyan, nemzetközi szinten is tehetősnek számító üzletember, vállalkozó, menedzser, politikus (???) forog ma Budapesten, akiknek nem okozna gondot a Galamb Szalonból öltözködni. Nem tudom megmondani, hogy a költések iránya miért mozdul el mégis a nívótlan csillogás felé.

Egy biztos, a Zoltán utcai üzleten nem lehet fogást találni. Akárcsak a külföldi szalonokban, itt is a Scabal, a Loro Piana, vagy éppen a Cerruti szövőszékeiről származó fantasztikus kelmékből válogathatunk, ugyanúgy többtucatnyi ponton mér le minket a tapasztalt, olasz szabó, majd végül minden egyes testreszabott elemét a ruhánknak ugyanolyan sűrű öltésszámmal illesztik egymáshoz a szorgos kezek. Nincs trükk, nincs ügyeskedés, nincs kompromisszum, csak minőség.

Tudom, hosszú út vezet a törökben összetákolt, hamis Boss-t csomagtartóból áruló jópofa sráctól Girolamo Dispoto szalonjáig, de ideje volna megtenni azt az első lépést.

Kun Gergely

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM