Samuel L. Jackson tök hülye a selfiehez?

Dacára annak, hogy még nem vetették papírra az úgynevezett “Selfie Nagykönyvet”, amely leírná a selfizés pontos szabályait és mikéntjét, illetve átfogó képet adna a műfaj klasszikusairól, szóval mindennek ellenére, már most sokan a 21. századi társadalom egoista szemléletének tűpontos lenyomatát látják ebben a műfajban.

Mi, a Gardrób, öltözködéssel, de tágabb értelemben mindennemű vizuális jelenségekkel is foglalkozó oldalként nem gondoljuk ennyire ördögtől valónak a dolgot. A műfaj bizonyos technikai vívmányok, valamint a közösségi oldalak párhuzamos elterjedésének köszönheti nem túl hosszú múltra visszatekintő létezését. Ennek megfelelően a selfievel kapcsolatban fellelhető írott– és íratlan szabályok korra, nemre, társadalmi berendezkedésre tekintettel rendkívül változatosak.

Abban többé-kevésbé a műfaj minden lelkes művelője egyetért, hogy az “önfotó” feltételez egy izgalmas, vagy annak vélt helyszínt, továbbá az adott téma mintegy 90%-át tökéletesen kitakaró pofát. Hogy a kompozíción megjelenik-e az “anus mouthus” (seggszáj), vagy egy brutál fly napszemüveg, ragyogó fogsor, frissen vágott rőzse, egy gazdája által komolynak hitt bicepsz, BMW kulcs, pár napja beszerzett műcsöcs, vagy a nagyi meggyes pitéje, az már a selfie készítőjén múlik.

Ha egyszer elkészül a témában a történeti áttekintő nagylexikon, abban bizonnyal külön fejezetet szentelnek majd a világhírű amerikai színész, Samuel L. Jackson nevével fémjelzett döbbenetes újításnak. Az evolúciós elágazás az ahány arc, annyi különös ismertetőjegy bázison nyugszik. Elég egy jellegzetes szemölcs, brutális bibircsók, átlagon felüli szemöldökszőrzet, vagy bármi egyéb, amiről egy ismerősünk nagy valószínűséggel beazonosítható egy felvételen.

Jackson a kultikus filmjeiből már jól ismert, távolülő, csümpedt szemeit, fennsík méretű homlokát, valamint ipari hegesztőszemüvegekre hajazó kereteit biggyeszti szignóként az instagram oldalán felbukkanó selfiekre. Újítása szellemes, hiszen őt már unásig ismerjük a különféle magazinokból és netes felületekről, ellenben sok olyan helyen megfordul, amiről még csak nem is álmodhatunk.

Példáját átvehetné egynémely bizonytalan anyagi forrásokból táplálkozó, hazai celeblányka is. 

Csüccsi szátokat már láttuk, mutassátok meg nékünk inkább Dubaj nevezetességeit, ha éppen arra jártok!

Kun Gergely

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM