Találd meg a stílusod!

Bizonyára emlékeztek azokra a papírból kivágható babákra, amikre aztán szintúgy kiollózható ruhadarabokat, upgrade-elt verziókban különféle frizurákat, szemüveget, bajuszt lehetett applikálni? Nem? Akkor nem vagytok olyan vén csontok, mint én…

Na, a fiatalabbaknak röviden: szóval nagyon nagy menőség volt úgy a ’80-as évek derekán (igen, 1980…) az ilyen, szaggatott vonalak mentén kimetszhető baba, fiú, vagy lány, az szinte mindegy – a komcsik aztán megalapozták a gendersemleges trendeket :). A feladat az volt, hogy a figurákat a rendelkezésre álló ruhadarabokból valamiféle logikai szál mentén összhangban lévő szettel kellett ellátni. A divatra mint úri huncutságra tekintő tervutasításos rendszer persze odáig nem merészkedett el, hogy az öltözékek széles skáláját bocsássa az ifjak rendelkezésére, elégségesnek vélték az évszaknak megfelelő párosítások megalkotását. Hatalmas derültséget keltett az osztályban a mindig rosszcsont Petike összeállítása, aki strandpapucsos figurájához szőrmekucsmát, atlétatrikót és úttörőövet társított, de Miki transzvesztita bártáncosra emlékeztető, szoknyás, focicipős fiúfiguráját sem találta kreatívnak a falanszter szemléletű tanerő.

Minden kétséget kizárólag ezen évtizedek oktatási értékválsága és útkeresése eredményezheti azt, hogy az ügyfélköröm gerincét alkotó tágabb korosztályom, azaz a 30-as, 40-es, 50-es éveikben járó férfiak döbbenetes tanácstalanságról tesznek tanúbizonyságot az öltözködés terén. Sok vásárlónk szettjeit látva az az érzésem támad, hogy azokat a fentebb említett Petike, vagy Miki stílustanácsadása alapján öltötte magára a mélyen tisztelt delikvens.

Jómagam komoly harcot folytatok a divat standardizálása, egyfajta sablonok megalkotása ellen, ami csupán egyéniség nélküli, egyforma figurákat eredményez az utcákon, most mégis úgy vélem, hogy egy-egy karakter szett bemutatása segítő sorvezetőül szolgálhat reggelente az aznapi szettek megalkotásában.

Ezen bázis karaktereket önhatalmúlag – illetve a divatban használatos meghatározásokat segítségül hívva – 6 típusba soroltam és neveztem el. A különböző viseletek egy per pillanat (2018. szeptember 19., 23.38 CET) trendi verziója került összeállításra, ami nem azt jelenti, hogy vakon kellene másolni, bátran lehet az alkotóelemeket csereberélni.

1.) A formal wear az üzletemberek világának stílusos egyenruhája, a letisztult elegancia örökérvényű megoldása a mindennapokra. Nincs mit hozzátenni, beszéljen inkább a fotó!

2.) A business upgrade kifejezést jómagam alkottam, illetve elnézést amennyiben már használatos volt valahol, én még nem találkoztam vele. Lényeg a lényeg, hogy ezen szett összeállítása annyiban tér el a formális viselettől, hogy az alkotóelemeket bátrabb skálán mozgatja.

3.) A business casual talán a legelterjedtebb alkotóelv a szettek összeállításakor. Sokan azt hiszik, hogy az így létrejövő szabadság megkönnyíti a helyzetünket, pedig nem, egészen könnyű elszúrni! Kis odafigyelés azonban, és mesterei lehetünk ennek az irányzatnak. Ne felejtsük el, hogy ez az öltözködési rendszer az üzleti viselet közeli rokona, nem összekeverendő az utcai irányzatokkal!

4.) Az Italian business casual saját kreálmány, leginkább a bennem szunnyadó olasz fanatizmus velejárója, remélhetőleg bocsánatos bűn. Nincs itt többről szó, minthogy a fentebb említett business casual-t felturbózzuk mediterrán extravaganciával, amibe csipetnyi magamutogatás is belefér.

5.) A smart casual szavak sem szorulnak túlontúl hosszú magyarázatra, talán a “csak lazán, de odafigyelve” szabadfordítás jeleníti meg legjobban a tényleges tartalmat. Közeli rokona az utcai viseletnek, ami felé kacsintgatni véleményem szerint bizonyos kor felett már erőltetett, és csupán keveseknek áll jól.

6.) A street look a tini nindzsa teknőcök ruházati kijózanodását követő első lépés az önazonos és tudatosan felépített szettek irányába. Nem keverendő össze a tizenévesek öltözködésének T-shirt-ök által uralt világával.

Legyen is szó bármelyikről a fentebb említett és illusztrált felöltözések közül, ne feledjétek, hogy segítünk megtalálni az igazán megfelelőt!

Várunk!

üdv

 

 

Kun Gergely

 

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM