Tényleg minden szakállas muszlim???!!!

Hofi még azt mondta, ide mindig minden begyűrűzik. Ez persze akkor volt, és teljesen már azidőtájt sem volt igaz. Vannak persze dolgok, amire a magyar rákap, mint Floki kutya a lábtörlőre, és ilyenkor rágja is évekig szakadatlan, olyannyira, hogy nem veszi észre a körülötte elsuhanó világot. Úgy vagyunk mi itt a Kárpát-medencében, ahogy a felülmúlhatatlan humorista, Hofi Géza egyik történetének szereplője, a magát Árpád vezérnek képzelő, zártosztályon ápolt figura mondta, mikor arról kérdezték a Lipótmezőn, miért is hozta ide ezer éve elődeinket.

– Azért, mert szélvédett hely volt – hangzott a diliflepnis válasz.

– Hát szélvédettnek szélvédett, de megmarad a büdös is – replikázott Hofi.

És ez azóta mitsem változott. Divattrendek milliárdjai söpörnek végig a világon Milánótól, New Yorkon át, Tokiót megfertőzve egészen Vlagyivosztokig, de kicsiny hazánk rezisztens törzsként állja a sarat.

Persze nem arról van szó, hogy ne tudnánk a divatban zajló folyamatokról, kinyílt a világ, van Facebook, Instagram, Pinterest, csukott szemmel sem lehetne elkerülni a találkozást az újdonságokkal. Hazai férfitársaim egy jelentősebb, dogmáiba bebetonozott tömbje érzékeli ugyan a trendeket, de brilliáns ideológiákkal támasztja alá, miért is nem vesz át belőlük szinte semmit. Ezen ideológiák, vagy ne túlozzunk, dumák persze villámgyorsan elterjednek, és szinte szóról szóra ugyanazokkal az érvekkel utasítják el az emberek az aktuális divatot. Ez bezzeg végigsöpör.

Biztos voltam benne, hogy a pár éve (!!!) újjáéledő szakálldivat idehaza is lelkes követőkre talál. Bizakodásomat arra építettem, hogy ezen trend követéséhez az alap “eszközkészlet” szinte minden férfitársamnak rendelkezésére áll.

Van ugye a Négyszögletű Kerekerdő hőse után csak “Rumcejsz szakállnak”, modernebb megfogalmazásban “IT-s szakállnak” becézett szőr bozont, mellyel viselőjének igazándiból semmilyen elképzelése nem volt, nőtt a bunda, mint a dudva, oszt amikor már szájba lógott, lecsapta viselője tövig, és indult az egész folyamat elölről. Eme Holdfázishoz hasonlatos körforgás nem igazán volt illeszthető semmiféle tudatos trendbe, de jómagam ebben a csoportban láttam a legnagyobb potenciált, gondolván belőlük kerülnek majd ki az első követők. Hát nem…. Pedig csak annyit kellett volna tenniük, hogy a totális bozótirtás helyett néminemű tudatos igazítást eszközölnek a rendelkezésre álló szakállnyíró berendezések segítségével.

A másik reménykeltő csoport a borostások tábora volt, hiszen tőlük nem állt távol a folyamatosan ápolt, igazgatott, tudatosan irányított arcszőrzet eszméje. Pár milliméter választja el csupán a tüskés borostát a rövid szakálltól, de szignifikáns tömegek nem vándoroltak át az új trend által kitaposott ösvényre.

Bevallom, picikét abban is bíztam, hogy ez végre egy olyan trend, amit a legkényelmesebb honi fotelhuszár is könnyedén abszolválhat. A mai divat alapvetően egy atletikus testideálban gondolkodik, ebből indul ki, és ehhez társít variálható kellékeket. Bizony ehhez már nem elég azt hazudni magunknak, hogy a havi két golfozás a reménybeli megbízókkal, vagy a heti egy tenisz a haverokkal sportolásnak számít, és mi mindent megtettünk a trendi vonalakért! A szakáll azonban nő cingárra, sportosra, kigyúrtra, ducira és kövérre egyaránt, így komolyabb energiabefektetés nélkül követhető a trend.

Döbbenten konstatálom, hogy töretlen divatossága, továbbá a fentebb is vázolt könnyű átvehetősége ellenére a szakálltrend nem robbant be Magyarországra. Egyre másra nyílnak ugyan a férfiak ékével foglalatoskodó, speciális borbély üzletek, de megjelenésük inkább az őket övező hírverés okán lett feltünő, darabszámukat tekintve silány keresletre lehet következtetni.

A trendről való lepattanás okaként különféle, de mégis egybehangzó indokokat hallok férfitársaimtól, mondom, mintha lenne egy Országos Trendellenes Liga, melynek fórumain egységes álláspontot alakítottak volna ki az antifashionisták! Ezeket – mivel jómagam természetesen rácsatlakoztam a szakálltrendre (is) -rendszeresen az arcomhoz, jobban mondva szakállamhoz vágják!
Áttértél a muszlim hitre? Oszama bin Laden mégis életben van? Nocsak, épp mész robbantani? A leggyakoribb cinkelés ebben a témakörben mozog, és mondhatom, marha vicces, pláne tízezredszerre… Mintha minden szakállas muszlim lenne?! A beszólókat még az a logikai bukfenc sem zavarja meg, hogy ezzel párhuzamosan sokszor ugyanők hívnak szakállam okán Kossuthnak, Damjanichnak, kiktől – szerény történelmi ismereteimre alapítva úgy tudom – távol álltak Mohamed tanai.

Voltam már persze Che Guevara tábornok, vagy akár Marx, vagy Engels, de akadt olyan is, aki szimplán “aradi vértanúk”nak titulált (felteszem mind a tizenháromnak egyszerre)…

Férfitársaim, növesszetek bozontot, s faragjatok belőle trendi arcélt! A szakálldivat még sokáig velünk marad!

Kun Gergely

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM