Troll, itt nagyon erős A Kontroll!

Kun Gergely

Szerző: Kun Gergely

Vitáztunk barátommal, aki ezeket az oldalakat nem kevésszer szerkeszti, szabad-e erről a témáról írnom. Szerinte szabad, csak felesleges.

Tehát ha felesleges, akkor mindenképpen írok. Akkor tehát nézzük az előzményeket.

A LoftOutlet és annak környezetében található felületek (Loft Outlet facebook oldal,  maga Gardrob blog, instagram) nem a hagyományos kereskedelmi sémákat követve épültek fel. Jómagam a társammal együtt a divatnak azon részéről cseppentünk ide, ahol jellemzően nagy tételben pörögnek a dolgok, és az egymással szemben álló felek mindegyike szakember a témában. Sok-sok évvel ezelőtt még csupán tucatnyi nagykereskedő “csinálta meg” az életünket, igaz ők tonnaszám vették a ruhákat. Aztán, ahogy az lenni szokott, barátainkon keresztül észrevétlenül beszivárogtak az egyedi vevők. Jött a haver, a haver haverja, mígnem olyan valaki állt az ajtóban, hogy még azt sem ismertem, akire hivatkozott.

Miért mondom ezt el? Kiskereskedő korszakunk első éveiben jellemzően olyan egyedi vevők érkeztek hozzánk, akik valakitől már nagyon jó véleményt hallottak rólunk, így többé-kevésbé tudták, hogy velünk (értem ezalatt a termékeket, az árakat, a minőséget, a márkákat, a stílust) kapcsolatban mire is számíthatnak. Ez lehetőséget adott arra, hogy a fanyalgók a közelünkbe sem jöttek, így a Loft egyszer csak olyan klubbá alakult, ahová mindenki szívesen érkezett, örömmel fogadta a legfrissebb olasz trendeket, csemegézett. Nem állítom, hogy nem voltak parázs viták, amit legtöbbször a delikvensben szunnyadó konzerv szemlélet szított, de a diskurzus mindenkor megmaradt az egymást kölcsönösen tiszteletben tartó mederben.

Nagyjából ekkor léptünk ki tudatosan is a cybertérbe. Akkor is tudom, most is tudom, hiába feszül meg az ember, trollok voltak, vannak, lesznek. Sokan mondják, hogy hagyjam a fenébe, ne is reagáljak az üres, frusztrált beszólásokra, egyszerűen töröljem az illetőt az oldalunkról. Bevallom sokszor így teszek, de van, hogy nem. Megmondom miért.

Képzeljetek el egy nyitottabb házibulit, ahová a meghívottak is meghívhatnak embereket. A társaság gerince ismeri egymást, illetve hasonlóan képzelnek el egy partyt. Akad azonban a betévedők közt olyan, aki nekiáll fikázni a zenét, a kaját, az italokat, beszól mások csajának, kellemetlenül viselkedik. Vajon kötelessége a házigazdának fellépni vele szemben? Egyértelműen igen, és nem csupán saját sértettsége okán, hanem azért is, mert ha nem így tesz, a társaság többsége úgy fogja érezni, nem állt ki az általuk is kedvelt dolgokért, és legközelebb talán már távol maradnak a rendezvényről.

Látok olyan oldalakat, ahol személyeskedésig fajuló viták alakulnak ki a kommentelők között anélkül, hogy a moderátor közbeavatkozna. Ezt nem tartom helyénvalónak. Előfordul nálunk is, hogy mire érzékelek egy bántó, durva kommentet, az oldalunk egyik-másik vehemensebb követője már le is rendezte az illetőt. Mégis úgy vélem, hogy ez alapvetően az adminisztrátor feladata.

Ne legyenek félreértések, a sziporkázó, esetenként szellemesen szurkálódó vitáknak helye van! Ha valami, hát a divat tényleg az a terület, ahol nincsenek kőbe vésett szabályok, ahol évtizedes normákat rúgnak fel szezonról szezonra. Vannak azonban olyan hozzászólások, amiket nem tűrök meg a mi felületeinken. 

“Ez egy buzi!”, “Milyen szar ez a cipő!”, “Ki a faszom vesz fel piros gatyát?!”, “A vézna köcsög még életében nem evett egy jó pörköltet!”, “Normális ember ilyet nem hord!”, “Mehetsz ugrálni a pride-ra ebben, buzi köcsög!”, “Egy rendes ruhát nem tesztek ki végre?!”, “Ilyet csak a buzi Habony hord!”, “Jó büdös lehet a lába zokni nélkül!”, “Ez is csak egy fideszes majom!”, “Sálat csak a ratyik hordanak!”, “Rohadjá meg!”

Ahol ezek a mondatok véleménynek számítanak, ott én nem szeretnék lenni. A legfurább az egészben az, hogy a mi oldalunk nem egy agyonhypeolt, mainstream felület, ami kéretlenül minduntalan befurakszik az arcod elé, nem osztják meg rogyásig a posztjainkat, tehát mindazok, akik az idézett kommenteket írják, maguktól jönnek ide egy kis borzongásért. Én legalábbis senkinek nem tartottam pisztolyt a halántékához, hogy kövesse a megosztásainkat.

A hozzászólás jót tesz nekünk, hiszen ismerőseitek azonnal látják, hogy létezünk. Éppen ezért sokszor kezdeményezője is vagyok a vitáknak egy-egy izgalmas image fotóval, vagy cikkel. A klubhoz tartozás kellemes érzetét azonban fent szeretném tartani akkor is, amikor már több ezren vagyunk, és nem hagyom, hogy unatkozó, frusztrált trollok tönkretegyék a hangulatunkat!

GARDRÓB

Felnőtt tartalom, csak igényes és érett férfiaknak! Mindent megtudsz arról, hogy mit tehetsz azért, hogy a nők felfigyeljenek rád, az üzletfeleid elismerjenek, és követendő példának tartsanak, de legfőképpen, hogy te magad rátalálj saját stílusodra.

INSTAGRAM